Mrs. Biggest Dream
Langkawi Holiday
Tuesday, 6 January 2015 • 22:42 • 1 comments
ASSALAMUALAIKUM

Hai, ingat tak sedutan dulu yang fiqa akan bagi tahu uall tentang holiday fiqa baru-baru ni.. Pada16 Disember Sehingga 21/22 Disember 2014 i went to LANGKAWI.... YEAHH !! Langkawi Bebeyh.. Di mana suatu lokasi sesuai kalau nak berbulan madu.. permandangan pon cantik nian indah sedap mata memandang.. 

Fiqa sendiri pon tidak terdapt byg mcm mne ley terfikir untuk bercuti disitu buat kali kedua.. hehe.. masa kecik-kecik ada gak g langkawi tapi tu zaman bila bukan dapat ingat pon..so bila dewasa ni dapat merasa sikit situasi nya dengan sendiri jiwa mental fizikal kita..

hehe mengarut pulak kelembah alam puisi seakan nak buat novel da kenapa fiqa ni..

Perjalanan aku mengambil masa 9 jam tuk sampai ke kuala perlis di mana termina feri tuk ke langkawi..haha,.tak yah cakap pon korang da tahu kan..ngee..


Nak menunggu mama gn abah lama sangat..apa kata kami beranak ber-selfie dahuluan..haha..asyraf asal kau tak focus camera.. badak betul lhha.. muka ceria je nak gi langkawi..haha..apa yang excited pon tak tahu lhaa..haihhhh.. tak saba dorhh time ni..


yeahhh !! here i am.. 1 jam perjalanan dalam feri tadi..pengurusan kereta sewa dan terus memacu ke sini iaitu Pantai Chenang.. tengok dalam internet tentang searching hotel ni byse-byse je..skali sampai hah kau..mengila dorh nak mencari da satu hal..taju tu kecik sangat lagi pon hotel nya bercantum dgn kedai kasut Nike, Gym, Kedai Variety dan Restoran... situasi temat yang padat dan rapat deretan kedai hotel dan banyak lagi lhaa..so nak buat apa nak gi mana.. pantai chenang memenuhi segala keinginan anda..nak tahu kenapa? datang sini dulu baru tahu apa ada.. yang da pergi hehe... diam-diam je..

Kat sini Fiqa terterakan Alamat dan No.Tel sekiranya nak booking Lanconds Hotel.. kalau search internet gambar dia tak sama dengan sekarang dia sudah mengubah suai keadaan hotel tu jadi cantik mewah, swimming pool, and all thing is nice and good.. terasa macam kat hotel 5 bintang taw..

  1. LANDCONS'S HOTEL
  2. Address: Jalan Pantai Chenang, 07000 Langkawi, Kedah


Hope dapat membantu.. huhu..dua ari selepas menginap di situ kami menuju ke TANJUNG RHU .. apa tu panggil Mangrove Tours.. heehehe..


Ceria muka aku waktu pagi walaupun tak dapt tido semalam nya.. habis rabak mata..bangun pulak awal pagi gila jah.. hehehe..


Adik aku gn sepupu excited kemain ag weyhh.. da sampai boat dulu... apa pun tak boleh..


permandangan sekitar tak bape sekitar tanjung rhu ni...yang di penuhi kapal..biasa lhaa waktu pagi kul 9 siapa nak datang.. yang aku tahu pelancong akan serbu cable car place dulu..


sakan aku time ni.. walaupon mata rabak..but peace yow..


Dalam Boat.. nama pemandu pelancong kami untuk aktivit Mangrove Tours ni Abang Syazwan yang lebih mesra dengan WAN..


Ni kolam ikan iaitu destinasi terakhir aku sampai kat sini.. kat sini yang aku kagum ikan Pari seberat 100kg..


banyak lagi ikan aku snap gambar..tapi takkan aku nak cerita kesemua nya... gamba banyak gila tangkap..hehehe..





Hutan paya bakau.. kiri kanan mesti ada,..tapi tak silap aku lhaa kan.. ikan suka duduk bawak kayu bakau yang juntai tu..huhu,..


Aku sengaja amek gambar ni buat tarik perhatian.. kita tidur pon kena orang senyap baru lena.. begitu juga dengan binatang ni hah..huhu..


DON'T TALK that mean don't said any word inside the cave because rat was sleeping there...


before entered the cave..we selfie first bebeyhh.. hahaha.. torch light 50sen semata nak suluh kelawar yang ada dalam gua tu..


ni belum penghujung lagi.. baru kemuncak bak kata dalam novel tu..hehehe..


tak ketinggalan juga sahabat yang menjaga kawasan situ..


sejarah ni nak kata orang buat gua, tak logik.. tetapi sebenarnya air yang mengalir di sebalik celah batu itu lah yang mengukir atau membentuk batu tu.. hmm..aku sendiri pun tak bape nak ingat sangat but not bad lahh..




korang nak tahu function kapal layar ni ??? yang bebanyak ni?? kalau tak jelas boleh zoom gamba tu.. Okeyh kapal layar ni menurut abang wan pandu boat kami berkata setiap kapal layar berasal dari negara yang berlainan tapi semua overseas bukan malaysia punya seperti Switzerland, Germany dan negara lain yang pelik namanya dengar tu akan meletakkan kapal mereka disini selama 6 bulan.. Tujuannya tak lain tak bukan ada kerja yang berkait pelayaran kemungkinan..dan kemudian mereka balik ke negara dia orang untuk di buat report/kesimpulan yang dia orang dapat kat sini(Malaysia@Langkawi). Kapal layar ni bukan kepunyaan syarikat or pinjam tetapi Sendirian Berhad.. So, that mean empunya kapal ni semua loaded-loaded taw...

Yang pelik tak berapa pelik...kalau orang kapal maybe tahu lhaa kan.. tapi orang tak kerja bahagian kapal akan ter"imagine" bagaimana keluasan kapal layar ni.. aku sendiri pon tak terjangka besar nye..tetapi..tengok dalam gambar or tengok kapal kat sungai ke laut ke nampak mcm kecik kan...?? tapi dalam nya siap ada bilik air, tengok tv, makan, tempat tidur.. seriously mewah habis taw...aku sendiri teringan nak tengok keadaan boat tu dan miliki sendiri boat tu..



kEyhh bab gamba ni..kenapa aku tangkap gambar macam tu..sebab laluan ni bukan laluan semula jadi tetapi di bom.. Tujuan supaya boat-boat kecil boleh melalui kawasan ni ketika pasang surut dan hujan.. so, korang faham-ii jelah keadaan air laut selepas hujan yang beralun berombak tu.. tak ke senang para nelayan lalui kawasan ni.. ada kawasan lain tapi menyukarkan lagi nelayan tuk ulang bila keadaan laut tak menentu.. 



Dua gambar di atas ini adalah kawasan buatan manusia.. nak tahu kenapa? sebab kawan yang di Bom tadi tu batu yang pecah berkeliaran kita susun kat tepi supaya kipas boat ke apa ke tak lhaa sangkut...hehehe.. cantik kan??



kita lalui kawasan monyet..kat sini aku dapat belajar pasal  monyet ni.. hehehe.. nak tahu apa dia...?? let me story...monyet dekat situ ada 2 jenis style rambut... kalau yang pacak tengah itu dipanggil monyet remaja..sebab masih boleh hidup lama lagi dan muda..kalau monyet yang rambut dia tak pacak dan rata je tu monyet yang sudah tua atau dah nak mati... kalau kita nak kesah monyet betina pulak rambut nya berbentuk tanduk mcm professor clon.. hehehe.. tu je.. basic je lhaa kita cerita..huhu



nak bagi dia makan..kita jangan takut or nervous bila dia ada kat sebelah kita ke panjat atas kita ke apa ke.. chillex mcm member.. if kita pgg makanan..kita ada hak nak bagi atau tidak..sebab monyet kat situ takkan berani nk serang anda walau anda pegang makanan sekalipon.. hehe..baik taw monyet-ii ni..hehehe.. part yang paling best aku tengok bila monyet berenang...comel sangat..hehehe..


lokasi burung helang..


Burung helang terbahagi kepada 3 jenis.. burung helang merah, helang putih dan helang pauh.. helang merah yang biasa kita lihat kat sini dan saiz badan yang kecil dan cara makannya yang sambil terbang sambil makan.. manakala helang putih pulak saiz badan yang lebih besar dari helang merah tetapi cara makannya yang sopan..sebab selepas burung helang putih mengambil makanan ia akan bawa makanan keatas dahan dan baru makan.. helang pauh pulak jarang dijumpai dan jarang sekali dilihat orang.. lebih detail tak tahu sebab kenapa.. hehehe.. yang pasti lebih besar..  

Nak panggil burung helang ni nak kata susah..nak kata senang but boleh lhaa.. sebab burung helang ni tak de handphone.. kita siul ke panggil dia tak dengar..kita kena dengar bunyi bising yang kuat baru burung tu tahu tanda makanan ada untuk dia orang.. hehe..


ikan pari seberat 100kg..mmg besar dan terlalu kagum owww...



yang ni abang wan gelarkan ikan pirahna Version Langkawi.. aku nka cerita dari mana pon tak tahu.. tapi meyhh datang langkawi kita tengok norhh..



This is pantai Tanjung Rhu.. selepas je kami mangrove tour...terus kami kesini.. hehe.. tak saba nak mandi pantai terutama sekali jetski dan bananananana...ngeee...


lOkasi ni dan tempat pemilikan permainan air ni dimiliki naam x silap..x berapa ingat tapi besar dan banyak juga cawangan nya..

\

This is Our Provement that i am HERE !! LANGKAWI !!


ADIK bongsu aku suka gila bab mengumpul barang ke harta karun ke apa ke janji mengutip... aku malas nak ambil port..so bila tengok keesokkan harinya..ni lhaa yang aku nampak aku dia buat.. hehe..


ini umang-umang... paling banyak adik aku kutip benda alarh ni.. yang seakan dengan ketam..hehe..ada ketip-ketip kat hujung tangan.. tetapi pelbagai design dan corak pada umang-umang ni sebenarnya.. unik sangat.. cantik kan ciptaan allah tu.. bila difikirkan..kebesaran allah tiada tolak banding-Nya.


Da puas Berjalan.. kita orang ke sini FISE WORLD..kebetulan ada kat situ so, we here dengan cuaca panas terik nauzubillah..memang hitam rentung kat situ sekejap..huhuhu..


salah seorang pemain TERMUDA skateboard Dunia... bukan asian..dunia keyhh.. identyty kurang pasti..tapi orang kata dia korea.. hehe..comel budak ni.. baru 6 or 8 tahun umurnya..


Pintu B menuju ke cable car..yeahhh !!!! benda yang fanatik orang nak naik sangat tu walau mahal gila..huhuhu..


suasana nak naik cable car fuhhh...sesak seyhhh..if mahal sekalipun sanggup naik semata punya pasal walau tak selalu..setahun sekali mana tahu seumur hidup sekali,..hehehe..menipu je aku ni... huhuhu.. apa yang kami buat adalah just round-ii dan beli-belah berhampiran kat sini.. hehe..


Akhir kata, setelah penat bercuti selama 6 hari yang tak berasa mungkin masa kat langkawi,..macam sekejap je kita... hmm.. da-darh lhaa tu..jom balikk selatan kita,, memang seronok walau tak terasa..pelbagai dugaan rintangan..muka putih balik selatan da hitam balik..hehehe.. kepenatan dirasai mengharungi feri nya..angkat barang nya.. but i never forget my love in KL just now.. I miss Himm So Much.. 

oK Lah sampai disini sahaja lerr kita keyhh..panjang benoh coretan kali ni..hehe.. ada masa kita spend time lagi cerita have fun okeyhh.. bye guys !! (^_-)






PASTFUTURE
Owner

Mrs.Biggest Dream
20 Years Old
I am Multimedia Students
AWKWARDANDWEIRD
Be Yourself
Taken By My Parents

Walkie Talkie



My Status
>> Milik SomeOne
date : 25 November 2014
at:11 p.m


>> Semester 2
date : 30 Disember 2014
at: 10a.m


>>Meet And Miss Him
date: 5 Januari 2015
at: 13.12pm

History

  • Luahan Hati 2
  • I Miss Syak_Akeer so Much
  • I Don't Know But I am In Love Of Him.
  • NON-TITLE
  • Cerita APRIL 2014
  • A middle feeling
  • happy bday to me...
  • Gilap setelah sekian lama menghilang..
  • About GUY !
  • Non-Title ..

  • D' Credits
    Basecode : N.Afiqah
    Template : Inspirit's Baby
    Edited : AfiQah Leman